Hitt Husid, Deelvraag 2

Deelvraag 2: Hoe worden leraren voorbereid op het uitvoeren van het door de overheid beschreven beleid?

hitt.pngHitt Húsid is een sociaal project voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. In Hitt Husid is iedereen welkom voor een drankje, kop koffie, een gesprek of ander sociaal contact. Daarnaast kunnen jongeren deel nemen aan creatieve projecten op het gebied van kunst, muziek of andere creatieve uitingen. De visie van Hitt Húsid is dat het initiatief moet komen vanuit de jongeren en dat er ondersteuning geboden kan worden op eigenlijk elk gebied. Naast initiatieven op creatief gebied kunnen jongeren ook ondersteuning krijgen bij sollicitaties en het volgen van een opleiding. Binnen het pand van Hitt Húsid is ook ruimte voor eigen initiatieven van groepen jongeren om samen te komen, mits er geen commercieel doel is.

hitt2.png

Tijdens het bezoek aan Hitt Húsid hebben we kennis gemaakt met Hreiðar Már Árnason.Hij is als hoofdverantwoordelijke werkzaam bij Hitt Húsid. Met veel passie en bevlogenheid vertelde hij over de initiatieven en manier van werken binnen Hitt Húsid. Tijdens een uitgebreide rondleiding door het pand hebben we kunnen zien hoe er invulling gegeven wordt aan de initiatieven van Hitt Húsid. Daarnaast hebben we een indruk kunnen krijgen van de jongeren die op dat moment aanwezig waren in het pand. We hebben gezien dat alle jongeren welkom zijn, ongeacht hun uiterlijk, beperking of mogelijkheden.

Wat betreft de beantwoording van onze onderzoeksvragen was het bezoek van Hitt Húsid niet het meest effectieve bezoek. Letterlijke antwoorden op onze vragen hebben we er niet gevonden. Wel werd ons duidelijk dat de visie en de initiatieven van Hitt Húsid 100% inclusief zijn, Letterlijk iedereen is welkom en alle bezoekers komen met elkaar in aanraking. Wat dat betreft kan Hitt Húsid een voorbeeld zijn voor het onderwijs.

Hitt Húsid wordt gefinancierd vanuit de gemeente. Opvallend vonden wij dat Hitt Húsid geen verantwoordingsplicht heeft ten aanzien van de besteding van het geld en dat er geen meerjarenplan met doelstellingen opgesteld hoeft te worden. Deze verantwoording is wel noodzakelijk in het onderwijs en dit brengt druk mee voor docenten en verantwoordelijke managers.

Onder de medewerkers van Hitt Húsid zijn er docenten in opleiding. Naast hun universitaire opleiding zijn zij parttime werkzaam. Helaas was het niet mogelijk om met deze medewerkers in gesprek te gaan.

hitt2.png

Tijdens de rondleiding sprak Hreiðar met veel passie over zijn werk binnen Hitt Húsid. Toen hem werd gevraagd hoe het kwam dat er op IJsland niet op deze manier over werken binnen het onderwijs wordt gesproken bevestigde hij de redenen die we al eerder hadden gehoord, nl. het lage salaris, de werkdruk en het gebrek aan status.

 

Concluderend zijn wij van mening dat docenten een voorbeeld kunnen nemen aan Hreiðar als het gaat over gepassioneerd spreken over je eigen beroep.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s