University of Reykjavik, Deelvraag 4

Professor Gudrun V. Stefansdottir en Ruth Jorgensdottir Rauterberg presenteren het “Vocational study program” voor gehandicapte studenten aan de universiteit van Reykjavik, Stakkahlid 105 te Reykjavik. In de blog beantwoorden we deelvraag 4: Wat zijn de ervaringen van leraren, leerlingen en ouders op het gebied van criteria, curriculum en toetsing?

We werden ontvangen door Guõrún Valgerdur Stefánsdóttir. Zij is expert op het gebied van en heeft gewerkt aan de ontwikkeling van gediplomeerd onderwijs voor gehandicapte studenten aan de Universiteit van IJsland. Ze is een pioneer op dit gebied. Ook werden we welkom geheten door Ruth Jorgenddottir Rauterberg. Zij is een proff. sinds 1998 en mede verantwoordelijk voor de uitvoer van dit project. De bijeenkomst was georganiseerd op de universiteit in de ruimte waar de desbetreffende studenten het onderwijs aangeboden krijgen. Een ruimte op de begane grond, die toegankelijk is voor studenten in een rolstoel.

In de ruimte waren ook een aantal studenten aanwezig, soms met een begeleider. Studenten met uiteenlopende beperkingen. Een aantal studenten namen plaats met ondersteuning van een rolstoel of looprek. Anderen konden zonder hulpmiddelen gaan zitten. In de ruimte waren de tafels aan de kant gezet. Er stonden alleen een aantal stoelen klaar. De studenten werden betrokken bij de presentatie door hun ervaringen te mogen vertellen bij bepaalde onderwerpen. De presentatie werd ook ondersteunt door een PowerPoint.

Het vocational studieprogramma voor studenten met beperkingen is 2007 gestart als een 2 jarig opleidingsproject. In 2009 zijn 5 groepen afgestudeerd. Momenteel is er een groep van 15 studenten. Het doel van de opleiding is om de studenten voor te bereiden op specifieke banen in het onderwijs. Met name de aandacht te geven aan het sociale aspect van kinderen/jongeren met een beperking. Er zijn weinig soortgelijke opleidingsplaatsen in Europa. Uitzondering hierop is Dublin. Daar is ook een project gestart in 2005. In Canada en de USA zijn er al projecten sinds 1993. De wens van Guõrún en Ruth is om in de toekomst Inclusief onderwijs op de universiteit aan te kunnen bieden. Het doel daarbij is dat de studenten met beperkingen ok lessen kunnen volgen in het gewone onderwijs.

De studenten hebben als opdracht een film gemaakt over gelijkheid en de toegankelijkheid van het onderwijs voor studenten met een beperking. Er werden voorbeelden gegeven. De studenten konden niet naar de toiletten, konden niet overal bij in de kantine. Het was prachtig om te zien hoe de studenten de voorbeelden zelf vertelden aan Ruth. Zij vertaalde het voor ons in het Engels.

Volgens Guõrún en Ruth, beide zeer enthousiast om de manier van denken binnen het onderwijs te veranderen. Met name in de samenwerking. Het gaat om de attitude van mensen, veel meer dan de kennis die nodig is om mensen te begeleiden en op te leiden met een beperking. Het is zo waardevol om ontmoetingen te laten plaats vinden met university studenten. Het is leuk en beide groepen leren daarvan. De studenten met beperkingen ervaren zich niet als gehandicapt. Er ontstaat ook een mentorsysteem, wat als ondersteuning gebruikt kan worden in het Vocational programma. De universiteit betaalt mee om sociale ondersteuning te geven.

In het begin van de opleiding is er een selectie. De studenten moeten solliciteren. De focus ligt op de kracht en de mogelijkheden van het individu, met name om de sterke punten te vinden. Na de studie is het doel om deel te kunnen nemen aan de maatschappij en werk te kunnen vinden in het gebied van de interesse. 40 % van de studenten vindt een baan. In de presentatie wordt dit aangegeven als hoog.

Deze opleiding kent ook testen en examens. Soms in de vorm van een essay schrijven een test of examen ontwikkelen, veldwerk doen. De universiteit wordt betaald voor het resultaat van de studenten dat de opleiding afrond. Hier is nog steeds discussie over.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s