Ministery of education, Deelvraag 4

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Deelvraag 4 – Wat zijn de ervaringen van leraren, leerlingen en ouders op het gebied van criteria, curriculum en toetsing?

Tijdens het bezoek aan het ministerie werd de nadruk gelegd op de beleidsmatige kant van inclusief onderwijs. Directe ervaringen van studenten, docenten en ouders hebben we niet vernomen.

 

Op het gebied van criteria hebben ouders in IJsland vrije keuze uit scholen voor hun kinderen. Scholen hebben de verplichting alle leerlingen aan te nemen en onderwijs te bieden. De scholen mogen zelf hun onderwijs inrichten en hanteren het nationaal curriculum als leidraad. Ouders kiezen voor de school die onderwijs biedt op de wijze die hen het meeste aanspreekt of het dichtst in de buurt is.
Er zijn slechts twee scholen voor voortgezet onderwijs bekend die hogere aanname standaarden hanteren, dit zijn gymnasia. Zij screenen leerlingen op basis van cognitief niveau en nemen niet iedere leerling aan.

Wat zijn de ervaringen van leraren, leerlingen en ouders op het gebied van criteria, curriculum en toetsing?

Omdat we op het ministerie waren, is tijdens dit bezoek de nadruk gelegd op de beleidsmatige kant van inclusief onderwijs. Directe ervaringen van studenten, docenten en ouders hebben we niet vernomen. De beleidsmakers hebben echter wel veel gesprekken met betrokkenen gevoerd en konden vanuit dat perspectief enige ervaring delen. Het auditrapport dat werd besproken tijdens deze presentatie geeft aanbevelingen voor de uitvoerders in de praktijk.

 

 

 

Ouders hebben een vrije schoolkeuze voor hun kinderen. Scholen hebben de verplichting alle kinderen aan te nemen en onderwijs te bieden tot de leeftijd van 28 jaar. Tot en met 16 jaar zijn linten leerplichtig. Er zijn slechts twee scholen voor voortgezet onderwijs die hogere aanname-standaarden hanteren en uitzondering maken op deze wetgeving.

De visie van leraren op inclusief onderwijs is vrijwel unaniem dezelfde als het ministerie uitdraagt, echte de gedachte over de uitvoering ervan verschilt. Ook in IJsland is de praktijk weerbarstig, hebben leraren te maken met onder andere hoge werkdruk en belastende groepsgrootte. Het aanzien van het beroep van leraar is niet hoog. De salarissen zijn het laagst van heel Europa.
Het ministerie ziet het dan ook als haar taak om hier verandering in aan te gaan brengen en het beroep populairder te maken.

Volgens de PISA ranglijst scoort IJsland niet zo erg hoog. Dit gaat echter over de excellentie van het niveau van onderwijs, the quality. Op het gebied van equity, de gelijke kansen, scoort IJsland juist wel hoog. De balans tussen quality en equity is een punt van aandacht.Het ministerie zou deze waarden graag beide hoog zien. Canada is wat dat betreft hun voorbeeld.

Advertentie

Een reactie op “Ministery of education, Deelvraag 4

  1. Beste studenten, goed om te zien dat jullie, na een dag acclimatiseren, hard aan het werk zijn! Wat jullie schrijven over het bezoek aan het ministerie maakt mij nieuwsgierig. De beschrijving van de gesprekken geeft globale algemene info. Is er meer te vertellen waardoor jullie echt op de onderzoeksvraag ingaan (voor zover mogelijk, uiteraard)? Hoe zit het met het curriculum en de toetsing, zoals jullie dat verwoorden in jullie onderzoeksvraag? Misschien kunnen jullie dit vanavond verder uitwerken in een lopend verhaal en posten?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s